Winter 2012 – 2013

Krijgen we dit ook deze winter 2012 – 2013?

Antwoord: JA!

Ook deze winter is het weer gaan winteren, en weer sneeuw en ijs! De winter begon in december weer erg zacht met bijna 13 graden, maar zo rond 10 januari is de temperatuur gezakt en overdag onder ’t vriespunt gekomen en er is weer sneeuw gevallen dinsdag 15 en woensdag 16 januari 2013 en op zondag 20 januari 2013.

Maar gaat de schaatsbaan open want het ijs is op veel plaatsen nu (20-1) nog verraderlijk?

Gepubliceerd:
Laatste update:

20 januari 2013 17:22
20 januari 2013 17:26


DEN HAAG – Automobilisten die zondag op de snelwegen rijden, doen het rustig aan. Toch zorgt de sneeuw voor ongelukken en problemen, meldden de VerkeersInformatieDienst (VID) en de ANWB.

Mede door de sneeuw stond er zondagmiddag rond 17.00 uur zo’n 50 kilometer file, meldde de VID. Ook is er vooral in het zuidwesten van het land een aantal ongelukken gebeurd door de gladheid. De snelweg A15 werd tijdelijk afgesloten, nadat een geslipte auto op zijn dak was beland.

Een berger die op weg was naar een ongeluk op de A4 bij Zoeterwoude-Rijndijk, raakte zelf betrokken bij een ongeval, zodat een tweede berger moest komen.

In vrijwel de hele Randstad en het zuiden wordt er voorzichtig en langzaam gereden, meldde de ANWB. ”Mensen passen zich aan, ze zijn eraan gewend geraakt dat het glad kan zijn”, aldus een woordvoerder. ”We krijgen meldingen dat de snelwegen langzamerhand wit aan het worden zijn. Het beste is om de rechterbaan te houden.”

Maandag

Voor maandagochtend verwacht de VID een ‘zeer zware ochtendspits’. Dat houdt in dat er zo’n 500 kilometer file wordt verwacht en ”een groot deel van Nederland vaststaat”. Volgens de ANWB is het maandagochtend raadzaam om voor vertrek eerst de verkeersinfo te bekijken.

Afgelopen dinsdag werd er, dankzij sneeuwval, een nieuw filerecord gevestigd. In de drukste spits ooit stond er ruim 1000 kilometer file.

Code Oranje

Het KNMI heeft zondagochtend een waarschuwing (‘Code Oranje’) uitgedaan voor ‘extreem weer’ wegens ijzel in Limburg, Noord-Brabant en Gelderland.

In verband met de sneeuwval in combinatie met een harde wind (kracht 5 tot 6) is de code oranje ook afgekondigd voor Drenthe, Groningen, Friesland en Noord-Holland. In alle overige provincies geldt code geel, waarschuwing.

Bron: nu.nl

Gepubliceerd:
Laatste update:

20 januari 2013 14:51
20 januari 2013 18:31


LONDEN – IJs en sneeuw hinderen zondag het luchtverkeer in West-Europa.

Het vliegverkeer op de internationale luchthaven van Frankfurt is zondag om 16.30 uur stilgelegd. IJsregen maakte het vliegtuigen onmogelijk op de grootste luchthaven van Duitsland op te stijgen. De laag is zo dik dat het onbegonnen werk is hem weg te halen, liet een woordvoerder weten.

Omdat alle plaatsen aan de terminals vol zijn, kunnen vliegtuigen er ook niet meer landen. Volgens de weersvoorspellingen zal het zeker enkele uren duren voordat er verandering in de situatie komt.

In de deelstaat Baden-Württemberg in het zuidwesten van Duitsland telde de politie zondag minstens 800 ongevallen in het verkeer door ijs op de weg. Door de ongevallen raakten ongeveer 30 mensen gewond en ontstond een geschatte schade van 1 miljoen euro.

Heathrow

Op de luchthaven Heathrow in Londen zijn al 250 vluchten geschrapt, ongeveer een vijfde van alle vluchten die voor zondag gepland stonden. De directie hoopt dat verdere annuleringen niet nodig zijn, hoewel het naar verwachting de gehele dag in de Britse hoofdstad blijft sneeuwen.

De luchthavens Charles de Gaulle en Orly bij Parijs annuleerden 40 procent van alle vluchten. In de Franse hoofdstad zelf ondervond het verkeer grote hinder van de sneeuw. Veel bussen reden niet en talrijke parken werden gesloten. Het park bij het paleis van Versailles ging zaterdag al dicht wegens het slechte weer.

Schiphol

KLM heeft zondag 32 retourvluchten op Schiphol geschrapt. Dat maakte de luchtvaartmaatschappij bekend op haar website.

De vluchten zullen niet vertrekken vanaf de Amsterdamse luchthaven in verband met de sneeuwval.

Bron: nu.nl