Familie Huizer

Genealogie Familie Huizer / Breur
Familiehistorie/biografie Jan Huizer

Tijdens oud en nieuw 2002/2003, zijn opa (Jan) en oma (Drika) Huizer bij ons in Almkerk, gezellig oud en nieuw aan het vieren met pa, ma, Henri en mij (John). Hele gezellige avond en we hadden ’t zo over opa’s moeder, dat ze tijdens de oorlog is overleden, terwijl opa Huizer in Duitsland gedwongen werkte voor de Duitsers. Hij zat toen in Hamburg. Hij kreeg daar een telegram dat z’n moeder Willemijntje slecht lag door een ernstige ziekte, dus opa mocht in hoge uitzondering naar huis. Hij is met de trein naar huis gereisd.
Toen hij thuis kwam is zijn moeder Willemijntje Huizer op 64-jarige leeftijd overleden. Dat verhaal vertelde hij heel vaak, maar we durfden eerder daar nooit dieper op in te gaan.
Verstuurd vanaf Wilstorfer harmonie, Winsener Straße 96, Gaststätte Treiber Harburg/Hamburg (Link)
Het telegram dat opa’s moeder ernstig ziek is en dat opa naar huis moest!
 
Persoonsbewijs van opa Huizer tijdens de 2e wereldoorlog
Willemijntje Breur – Huizer 
 
Opa werkte altijd heel erg hard voor zijn moeder, zijn moeder was alles voor hem, daar wordt opa altijd voor geprezen dat hij dat heeft gedaan. Willemijntje’s eigen kinderen hebben weinig voor hun moeder gedaan. Ze hebben nog geen sneedje brood aan verdient, de oude Mijntje heeft niks aan d’r eigen jongens gehad.
 
Maar toen vroeg ma, en je vader dan….?
Toen werd het stil en kwam voor het eerst het verhaal dat zijn moeder een buitenechtelijke verhouding heeft gehad met iemand anders en dat opa’s biologische vader is, dus dat opa een ‘bastaardkind’ is, waar hij zijn eigen heel erg voor geschaamd heeft, wat begrijpelijk is, maar dat opa er niks aan kon doen. In de jaren ’20 van de 20e eeuw was dat een groot taboe en een schande om ongetrouwd met iemand naar bed te gaan en zwanger te worden!
Burgelijke stand Willem Breur
 
Zijn moeder Willemijntje was weduwe van Willem Breur, die is overleden op 4 april 1921 op 49 jarige leeftijd aan tbc. Toen was zijn moeder Willemijntje 42 jaar oud. Opa’s biologische vader was ook weduwnaar en de achterbuurman van Willemijntje. Hij had contact met Willemijntje gekregen en kwam regelmatig bij Willemijntje over de vloer. Hij had ook al vier kinderen en ze wilden samen trouwen, maar door tegenhouden van de kinderen en vooral de dochters van Willemijntje is dit niet doorgegaan. Er was van beide kanten heel erg veel armoede en dan komt er nog meer armoede bij. Op 44 jarige leeftijd kreeg Willemijntje dus een kind dat mijn opa dus is. Dit speelde zich allemaal af op de Achterdijk (tegenwoordig Kerkweg) in Hardinxveld.
 
 
5 december 2000 – Jan & Drika Huizer-Hoornaar 50 jaar getrouwd.
 
Opa heeft een naam genoemd tijdens dit bijzondere verhaal, maar hebben we nooit opgeschreven en door de emoties die daarop volgden bij opa en ook bij ons, zijn we dit vergeten, buitengewoon jammer, want ik blijf hier spijt van hebben, dit nooit opgeschreven te hebben. En zeker na het overlijden in september 2011 van onze pa (Henk Huizer) ben ik hier erg nieuwsgierig naar geworden wat er precies is gebeurd; wie de biologische vader was, en wie dus de opa was van onze pa.
 
 
Links: Toon Breur en rechts: opa Jan Huizer  
 
Opa is toen verder opgegroeid bij het gezin Breur en later bij tante Pie Nobel – Breur (overleden in april 1994), zijn (half)zus en de zoon van tante Pie Nobel en dochter, Wim en Dina. Maar tussen Wim en opa klikte het niet zo in die tijd. Wim werd voorgetrokken omdat dat hun eigen zoon was.
 
Opa werd op school vaak Jan Breur genoemd i.p.v. Jan Huizer. Bijna niemand heeft geweten wie zijn echte vader was. Het is een groot schandaal geweest in die tijd.
 
Op 5 december 1950 is opa op 27 jarige leeftijd getrouwd met Drika (Hendrika Hoornaar – 3 maart 1925) ook uit Boven-Hardinxveld.
 
Het is een opmerkelijk verhaal, waar ik heel erg graag een antwoord op zou willen hebben.  
In de familie is een (half)nicht van opa die het verhaal en de naam weet, waar opa het verhaal aan verteld heeft, en ook haar moeder wist veel en dat heeft ze altijd onthouden, maar door belofte aan opa om daarover te zwijgen en niet verder te vertellen, wil ze het niet vertellen. Is jammer, maar ik moet het respecteren.

Op 29 december 2018 heeft mevrouw Muilwijk-van de Wart het toch aan mij verteld, ik heb een afspraak gemaakt en, met een bakje koffie, heeft ze het hele verhaal wat hier ook staat, bevestigd en verteld en aangevuld en heeft ze de naam uiteindelijk toch aan mij genoemd.

Hier heb ik een opname van gemaakt en is op verzoek te beluisteren.
 
Hieronder nog wat gegevens die ik opgespoord heb: 

Moeder van Jan Huizer:
Willemijntje Breur – Huizer, geb. op 22 november 1879 – overleden op 2 juli 1944 op 64 jarige leeftijd wegens ernstige ziekte (baarmoederhalskanker) en heeft haar ziekbed doorgebracht bij ome Wim en tante Reina Breur in Den Bout, vlakbij de “Oude school” (“school IV”) weduwe van Willem Breur – overleden op 4 april 1921 op 49 jarige leeftijd aan tbc.

Dochter van Aart Huizer en Jans (Jannigje?) Blokland.

Aart Huizer
Aart Huizer

Willemijntje had samen met Willem Breur ook zoons en dochters (8 kinderen), dus halfbroers en halfzussen van opa:


Pie (Pieternella) getrouwd met Piet Nobel
 kinderen: Wim getrouwd met Janny
                 Dina getrouwd met Arie de Kreij


Driek & Teus(??) Boulonois in Gorinchem

Bas & ?

Wim getrouwd met Reina Graskamp

Metta (Mirtha Margina) getrouwd met van de Wart en Riek haar vader had een zus, tante Marrie getrouwd met ome Willem v.d. Linden en haar dochter was Dien v.d. Linden getrouwd met Joop van Seeters en woonden in Den Haag (tante Dien en ome Joop van Seeters)
  kinderen van Metta: Riek van de Wart getrouwd met Jaap Muilwijk (Met Riek een goed gesprek gehad en heeft het hele verhaal verteld en de naam genoemd)
      Jaap & Riek hebben 1 dochter en 2 kleindochters


Toon getrouwd met Teus de Ruijter
 kinderen: o.a. Kees Breur
                       Bas & Gerda Breur


Maaike getrouwd met Wim Henke

Meintje getrouwd met Jaap Kop (Sliedrecht)

Jannigje is op 15 jarige leeftijd overleden aan TBC

– Daarna werd dus opa in 1923 geboren als ‘nakomer’.
 
Biologische vader van Jan Huizer: Naam is inmiddels wel bekend.

Jan Huizer is geboren uit een buitenechtelijke relatie. Opa is waarschijnlijk verwekt in september / oktober 1922 toen zijn moeder weduwe was.

Jan Huizer, geboren op 3 juli 1923, in den Bout in Boven-Hardinxveld, maar zijn moeder heeft gewoond op de Achterdijk, tegenwoordig de Kerkweg. Vernoemd dus naar de meisjesnaam van zijn moeder (Huizer).
En is overleden op 22 november 2004 in het Beatrixziekenhuis te Gorinchem in het bijzijn van zoon Henk en schoondochter Adrie.
 

 
Weet u of iemand in uw omgeving misschien meer over dit bijzondere verhaal en kunt u een naam noemen, laat ’t me weten, misschien kunt u mij hierbij helpen.

Mail dan naar:
j.huizer@xs4all.nl

John Huizer
 Met dank aan mevrouw Maat voor enkele gekregen foto’s en gegevens.
https://www.genealogieonline.nl/stamboom-blokland/I3944.php

https://www.genealogieonline.nl/stamboom-blokland/I3944.php
Geplaatst op: 22 november 2013
Gewijzigd op: 12 maart 2023